Visit Us On Linkedin

Onderneem actie en win een gratis QUICKSCAN sessie >


5 vragen die je helpen om je werkweek korter te maken en rendement te verbeteren.

Hoeveel uren werk jij per week?

Met elke klant komt deze vraag aan bod. Veel uren maken heeft een sterke associatie met het ondernemen.

Zo sprak ik een ondernemer, die in een -rustige- week altijd nog 60 uur draaide. Zijn laatste vakantie dateerde alweer van twee jaar geleden. Tot mijn verbazing leek hij hier trots op te zijn. 

Herken je dat? Hoe druk je bent als een graadmeter voor succes? Als je maar heel druk bent, dan moet het toch wel goed gaan met je onderneming? Niet altijd.

In het geval van de ondernemer bleek met een korte rekensom dat hij per uur minder verdiende als zijn medewerkers. En zijn lange werkweken niet bijdragen aan betere resultaten van zijn onderneming. Veel van zijn werkzaamheden konden door iemand anders gedaan worden, of helemaal niet. Zo constateerden we samen.

Een hoge werkethiek is niets mis mee. Eerder andersom. Toch is hard werken niet gelijk aan succesvol zijn. Het bekende gezegde “Niet werken in, maar aan je onderneming” is steeds relevanter. Focus hebben en werken aan de belangrijkste zaken, brengen je organisatie verder.

5 vragen die je uren besparen en je focus vergroten:

1) Moet dit gedaan worden?

Vraag je af; is dit noodzakelijk voor mijn onderneming? Draagt het direct bij aan het resultaat? Of indirect aan een andere verbetering binnen je onderneming?  Nee? Kan je ook zonder deze taak opereren? Elimineren is dan de beste optie. 

2) Moet dit vaker gedaan worden?

Constateer je dat jij (of een collega/medewerker) voor taken die vaker moeten gebeuren toch elke keer het wiel weer opnieuw aan het uitvinden bent? Onderzoek of het meer te automatiseren is.

Is het bijvoorbeeld steeds dezelfde mailtekst die je schrijft, maak een sjabloon en gebruik hem onbeperkt. (Tip: Hiervoor gebruik ik Textexpander op mijn macbook, die ook een versie heeft die op de PC werkt, maar er zijn genoeg alternatieven.) Dertig minuten per dag winnen met minder typen en nadenken over wat je schrijft, levert al snel een paar uur per week op.

Ook het clusteren van repeterende taken kan je veel tijdwinst opleveren. Vooral als je die moet doen, maar ze niet de uitdagendste van de werkweek zijn. Blok hier gewoon elke week naar behoeft tijd voor in je agenda. Ik las jaren geleden de tip om het een “hour of power” te noemen en pas dit nog steeds succesvol toe. Het clusteren van repeterende taken kan 20% tijdwinst opleveren.

3) Moet ik dit doen?

Voor ondernemers een lastige vraag. “Ik doe dat wel even” is écht ondernemersjargon. Iets uitleggen en delegeren kost toch veel meer tijd dan het zelf snel even oppakken? Jouw tijd is echter beperkt. En kostbaar. Ben je de meest geschikte persoon om dit te doen? Is het verstandig dat juist jij nu aan deze taak werkt? Of zijn er andere personen binnen of buiten je onderneming die dit beter kunnen oppakken? Ja? Delegeren!

4) Moet dit nu gebeuren?

Inmiddels kan je concluderen dat jij degene bent die iets moet doen. Het is niet te automatiseren en niet te delegeren. Maar er zijn urgente en niet-urgente zaken. Uitstellen is niet altijd nadelig. Strategisch uitstellen van taken die niet urgent zijn levert nu tijd op om je op belangrijkere of urgentere zaken te richten. En het komt voor dat iets wat nu heel belangrijk lijkt, uiteindelijk niet eens meer hoeft te gebeuren door veranderende omstandigheden. Stel je dus altijd de vraag als je concludeert dat jij degene bent die iets moet doen? Moet het nu?

5) En dan?

Als het:

1)   gedaan moet worden, 

2)   niet te automatiseren is,

3)   door jou gedaan moet worden, 

4)   niet uit te stellen is,

5)   nu de belangrijkste taak is?

Doe het. Doe het nu. Werk aan de zaken die het meest relevant zijn voor je onderneming en het behalen van je doelen.

Samengevat

Verspil je tijd niet aan zaken die niet, niet door jou, of met systemen eenvoudig opgelost kunnen worden. Focus. Creëer ruimte om te werken aan strategische zaken die belangrijk, maar nog niet urgent zijn.

En de eerder genoemde ondernemer? Mede door deze stappen consequent toe te passen werkt hij gemiddeld 25% per jaar minder. En maakt het bedrijf meer winst. En afgelopen zomer is hij twee weken met vakantie geweest. 

Kan jij met het toepassen van deze vragen je werkweek optimaliseren? En je uren verminderen of effectiever inzetten?

Op je vooruitgang!

Gino Vermeer 

Ik help ondernemers meer te verdienen, in minder werkuren met verminderd ondernemersrisico. Tot 100 medewerkers en in een straal van 100 km Rondom ZwolleCommentaar is uitgeschakeld.