Visit Us On Linkedin

Onderneem actie en win een gratis QUICKSCAN sessie >


De Triggerlist

In zijn boek Triggers, gaat Marshall Goldsmith in op het ontwikkelen van goede gewoontes die je vooruithelpen. Een specifiek onderdeel dat hij hierbij onder de aandacht brengt is een methode voor dagelijkse review. Hij noemt dit een triggerlist.

Zelf doet hij dit ook; al jarenlang belt hij iedere dag rond 22.00 uur iemand en die neemt zijn vragenlijst met hem door, waarbij hij zelf cijfers geeft voor zijn performance die dag. Hij stelt dat hierdoor gedragsverandering sneller door te voeren is en vooral ook van meer blijvende aard is. We weten allemaal hoe lastig het kan zijn om gewoontes aan te leren, dan wel slechte af te leren.

Ik werk nu enige tijd met een door mij meer persoonlijk gemaakte vragenlijst. Vragen die je jezelf bijvoorbeeld kan stellen zijn divers.

Begin altijd als eerste regel “Heb ik vandaag mijn beste gedaan om:”. Hieronder enkele voorbeelden:

 • Duidelijke doelen te stellen?
 • Vooruitgang te boeken ten aanzien van mijn doelen?
 • Iets nieuws te leren?
 • Een goede partner, vader, moeder, zus, broer, zoon etc. te zijn?
 • Klantrelaties aan te gaan?
 • Positieve klantrelaties te behouden?
 • Voldoende te bewegen?
 • Gezond te eten?
 • Voldoende te slapen?

Vanzelfsprekend kan deze lijst veel uitgebreider zijn, zolang hij maar antwoord geeft op jouw belangrijke doelen, rollen, vraagstukken en prioriteiten! Wees creatief en vervolgens eerlijk met je persoonlijke waarderingscijfer per vraag. Wees specifiek. Ik adviseer wel de lijst te beperken tot wat op 1 pagina A4 past.

Op deze manier wordt je er dagelijks aan herinnert wat je vooruitgang is. Het spreekt vanzelf dat de lijst soms ook confronterend kan zijn… Die ervaring heb ik zeker!

Probeer er met voldoende inlevingsvermogen naar te kijken; het doel is bewustwording, niet alleen maar hoge cijfers. Vooral omdat je niet op alle fronten hoog scoren kan op één dag.

Twee voorbeelden:

 • Op een dag dat je met je partner of gezin lekker weg bent, scoor je hoog op de vraag of je een goede partner en eventueel moeder of vader etc. bent geweest, maar normaal gesproken niet op werk gerelateerde zaken.
 • Zit je in het buitenland voor een congres, dan zal je andersom niet veel punten halen voor sociale interactie met je partner / gezin. Alhoewel een fijne facetime-call ook voor een hogere beoordeling kan zorgen.

Kern van het verhaal blijft dat je de zaken toetst die je helpen vooruit te komen naar de persoon die je wilt zijn en de doelen die je hebt. Je vragenlijst met een coach of vertrouwenspersoon doornemen is heel verstandig. Zo krijg je feedback of je geformuleerde vragen bijdragen aan je vooruitgang.

Klaar voor je revaluatie? Op je prosperiteit!Commentaar is uitgeschakeld.