Visit Us On Linkedin

Onderneem actie en win een gratis QUICKSCAN sessie >


Focus; richt je op essentiële technische hulpmiddelen.

Herken je je in het beeld dat je altijd graag de laatste gadgets hebt? En dat je op zoek bent naar een nieuwe oplossing om nóg slimmer en sneller te kunnen werken? e

De nieuwste technische ontwikkelingen maken dat we steeds productiever en efficiënter kunnen werken. Maar is dit ook effectiever? Vaak niet.

Continu wisselen  

We nemen als voorbeeld het digitaal in kaart brengen en houden van je taken en prioriteiten. Goed gebruik van bijvoorbeeld een takenmanager verbeterd je focus en is dus in de basis een prima idee.

Indien dit niet een “door je bedrijf of werkgever (verplicht) vastgesteld systeem” is, zijn er extreem veel mogelijkheden om dit vorm te geven.  Todoist, Things, AnyDo, Nozbe, Wunderlist, Workflowy, Remember the Milk, Eisenhower, Evernote zijn maar een paar populaire voorbeelden. Ieder met zijn eigen plussen en minnen.

Persoonlijk vond ik het in het verleden geweldig om van de ene naar de andere nieuwste ontwikkeling te springen en heb ik vele verschillende programma’s geprobeerd.

Maar alleen al het opnieuw vertrouwd raken en inrichten van een nieuw systeem kost veel tijd en energie. De voordelen van continu schakelen tussen systemen is daarmee al snel afwezig. Nog los van de tijd je kwijt bent om de nieuwe middelen te selecteren en te kiezen.

Nu gebruik ik al enkele jaren Omnifocus naar volle tevredenheid. Zowel op Mac, Ipad als Iphone. En gebruik ik de aanwezige technische features maximaal om mijn focus en prioriteiten zo effectief mogelijk te kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld de functie dat ik niet alleen deadlines voor bepaalde taken kan aangeven, maar ook begintijden helpt me enorm. Zo wordt ik niet continu geconfronteerd met het doornemen van taken, waar ik pas (veel) later mee bezig moet houden.

Dit is natuurlijk maar één voorbeeld, het gaat onder andere ook op voor:

  • digitale agenda’s,
  • programma’s voor tekstverwerking,
  • spreadsheets en rekenprogramma’s
  • programma’s om te presenteren,
  • te veel om op te noemen.

Samengevat: te veel wisselen met apps of programma’s levert je onder de streep niets op.

Social Media 

En social media dan? Er zijn op dit moment vele oplossingen om je social media makkelijker en efficiënter in te richten.  Hier is niet het wisselen van technische mogelijkheden in de diverse apps of applicaties het grootste probleem. Wel het gegeven dat gebruikers (heel) veel korte momenten per dag hun social media checken. Met desastreuze gevolgen voor je focus, wanneer je met belangrijke werkzaamheden bezig bent. Even afleiding en je kan weer vrijwel opnieuw beginnen. Je komt niet in je flow. Maar dat is wat voor een ander artikel.

Er is veel onderzoek gedaan dat dit gewoonweg ondersteunt.

Voor nu is mijn advies om social media ook in te plannen in je agenda op vaste tijden en meldingen zoveel mogelijk uit te zetten om te voorkomen dat je toch weer je apps ingezogen wordt. Social media is prachtig maar heeft ook een schaduwkant. “Social media ontwenningskuren” zijn hier inmiddels een bewijs van.

Digitaal opruimen

Afsluitend nog dit: net als een echte fysieke ruimte als je huis of je auto, kan ook je smartphone, tablet of computer vervuilen. Hele schermen met Apps of volle bureaubladen geven veel ruis en veroorzaken ongewenste zoektochten. Dat kan niet de bedoeling zijn?

Een “regel” waar ik bijvoorbeeld mee werk is dat mijn Iphone niet meer dan 2 pagina’s diep mag zijn, waarbij ik programma’s zoveel mogelijk in submappen op thema parkeer. En alleen de veelgebruikte programma’s krijgen dus een eigen plekje op mijn startscherm.

En als bonus. Dit kan ook voor je social media programma’s een voordeel zijn, want 1 x extra moeten klikken kan je impuls voor een snelle check al aardig terugbrengen.

Denk er eens over na of je die ene app nu écht nodig hebt. Wat is de meerwaarde?

Periodieke schoonmaak van je digitale hulpmiddelen zal je regie en focus zeker verbeteren.

Klaar voor een revaluatie? Op je prosperiteit!Commentaar is uitgeschakeld.