Visit Us On Linkedin

Onderneem actie en win een gratis QUICKSCAN sessie >


Meer gewoontes = minder beslissingsvermoeidheid

Beslissingsvermoeidheid; wat houdt het eigenlijk in?

Heb jij soms wel eens het gevoel dat je geen besluiten meer kan maken? Of het tenminste niet wil? Dat hoe je ook over iets denkt, je maar geen knoop kan doorhakken?

Er is veel onderzoek naar gedaan en de conclusie is: ons vermogen om besluiten te maken en te overdenken is gelimiteerd. Na een aantal besluiten per dag hebben we minder energie om deze nog zorgvuldig te maken en kiezen we vaak voor de gemakkelijkste weg: een besluit maken en communiceren op je werk voelt niet oké en bepalen wat het avondeten wordt, wordt bijna een onmogelijkheid.

Je bent niet alleen: iedereen heeft hier last van. Een voorbeeld hiervan is dat rechters aan het einde van de ochtend anders oordelen. En naarmate de dag vordert (misschien met een uitzondering aan het begin van de middag) vaak strenger straffen. Pech dus als je zitting later in dag gepland is. Maar ook marketeers spelen hierop in door producten op strategische plaatsen te leggen. Denk bijvoorbeeld aan die zoetigheid wanneer je afrekent na het tanken… Het is goed voor te stellen dat je in loop van de middag hiertoe sneller verleid wordt.

Verder is onderzocht dat schijnbaar kleine beslissingen je beslissingsvermogen al aantasten. Maar je kan er wat aan doen: door gewoontes aan te leren of rituelen te ontwikkelen. Simpel voorbeeld kan zijn: leg de dag van tevoren je kleren klaar. Je hoeft dat geen beslissingsenergie in de ochtend te gebruiken. Of maak je lunch de avond van tevoren klaar. Dit kan ook gelden voor het doen van wat sportoefeningen in de morgen die je onderdeel maakt van je ochtendritueel.

Het klinkt misschien vreemd maar hierdoor spaar je energie uit voor de belangrijkere beslissingen die dag. Heel veel dingen die je doet doe je ook uit gewoonte en onbewust, dus het is alleen maar verstandig hier nieuwe items aan toe te voegen.

Zelf heb ik bijvoorbeeld een ochtendritueel waar beweging, dagboek, persoonlijke verzorging, een muziekinstrument spelen en dagvoorbereiding een onderdeel van zijn. En een avondritueel waar dagevaluatie, dagboek, kleding klaarleggen, persoonlijke verzorging en lezen onderdeel van zijn. Het lukt me niet altijd 100% maar toch geeft het veel ruimte de rest van de dag.

En ook niet onbelangrijk: wees bewust van dit fenomeen. Neem dus zo min mogelijk besluiten wanneer je het idee hebt dat je je energie hiervoor hebt opgebrand. Plan zo mogelijk meetings waarin je weet dat je veel belangrijke besluiten zult moeten nemen, op een tijdstip dat hier het beste bij past. Voor vrijwel iedereen is dit in de ochtend.

Er is dus een direct verband tussen gewoontes, rituelen en beslissingen nemen. Hier kom ik in een latere blog graag nog eens op terug!

Klaar voor je revaluatie? Op je prosperiteit!Commentaar is uitgeschakeld.